Kraamafdeling - verloskwartier


AZ Oudenaarde de kraamafdeling

We verwelkomen je graag op onze kraamafdeling. Een team van gynaecologen, vroedvrouwen en kinderartsen zal jou met de beste zorgen omringen. Om je een beter zicht te geven op het reilen en zeilen van onze afdeling geven wij je hier graag wat meer uitleg:

Locatie

Gebouw C, 1ste verdieping

Omschrijving

De filosofie van ons team gynaecologen, vroedvrouwen en kinderartsen is om babyvriendelijk èn moedervriendelijk te werken. Het natuurlijke verloop van de geboorte en de zachte aanpassing van de baby aan de buitenwereld worden zoveel mogelijk gerespecteerd en jouw wensen staan voor ons centraal.

Voor de bevalling kan je gebruik maken van een van onze drie geboortekamers, waarvan er één is ingericht voor onderwaterbevallingen. Na de geboorte word je met je baby naar een andere kamer gebracht. Hiervoor heb je de keuze tussen een luxesuite, een suitekamer, een gewone éénpersoons- en een tweepersoonskamer.

We moedigen als team de kersverse ouders aan om voor borstvoeding te kiezen. Om je hierbij optimaal te ondersteunen, hebben we gezorgd voor een uitgebreide opleiding van onze vroedvrouwen onder wie ook drie lactatiekundigen. Indien je voor flesvoeding kiest, word je daarbij uiteraard ook goed begeleid.

Aan onze kraamafdeling is een kinesiste verbonden bij wie je terecht kan voor prenatale en postnatale kinesitherapie. Op de kraamafdeling zijn er twee vroedvrouwen werkzaam die zich bekwaamd hebben in diabeteseducatie om zwangere patiënten met zwangerschapsdiabetes te begeleiden.

Wanneer de baby te vroeg geboren wordt of speciale zorgen nodig heeft, dan zal hij/zij op de dienst neonatologie verzorgd worden. Die dienst bevindt zich op de afdeling zelf.

Onze vroedvrouwen zijn dag en nacht voor jou bereikbaar. Je kan voor alle vragen in verband met jouw zwangerschap of bevalling contact met ons opnemen. De vroedvrouwen nemen graag kennis van jouw wensen en verwachtingen met betrekking tot de geboorte van je baby. Hiervoor zal de vroedvrouw tijdens de vroedvrouwenconsultatie een individueel geboorteplan opstellen en een rondleiding geven op de afdeling.

Een goede voorbereiding resulteert in een positieve ervaring die het vertrouwen versterkt van de ouders.
Een afspraak kan gemaakt worden via de kraamafdeling of via afspraken.be.

Voor verdere informatie is er ook een infobrochure die je op de dienst of via de behandelende arts kan verkrijgen.

AZ Oudenaarde de kraamafdeling

Contact

Hoofdvroedvrouw mevr. Jelyssa Bruneel op 055 33 61 99. 

De vroedvrouwen zijn 24/24 beschikbaar. Indien je vermoedt dat de geboorte zich aankondigt, als je je zorgen maakt tijdens de zwangerschap of als er problemen zijn na de bevalling, dan kan je altijd contact opnemen met de kraamafdeling. Je kan ons telefonisch bereiken op 055 33 61 99 of je komt bij ons langs (na 20u30 via de spoedafdeling).

Hieronder geven wij jou gedetailleerde informatie over onze werking:

De bevallingskamer

Onderwaterbevallen

Onze onderwaterzaal is uitgerust met een bevallingsbad. Het ontspannende effect van water tijdens de arbeid maar ook tijdens de bevalling kan voor de mama een groot voordeel zijn. Ook andere relaxatiematerialen zijn ter beschikking. Indien je dat wenst, kan je je eigen muziek meebrengen.

We hebben geprobeerd om de kamer huiselijk aan te kleden zodat je als koppel het gevoel krijgt in een rustige en intieme plaats te bevallen. Anderzijds is in dezelfde kamer alles voorzien om bij onverwachte problemen onmiddellijk medisch ingrijpen mogelijk te maken.

Geboortekamer

Deze ruimte is aangepast zodat de begeleiding van de arbeid en het effectief bevallen in dezelfde kamer mogelijk zijn. Het bed kan worden omgevormd tot bevallingstafel.

De kamerkeuze

Je hebt de keuze tussen vier soorten kamers. De verzorging is op alle kamers identiek. Alleen de oppervlakte en indeling en de mogelijkheid tot rooming-in maken het verschil (op alle kamers zijn er glazen voorzien).

LUXESUITE

 • Zéér grote éénpersoonskamer met een afzonderlijke ruime babybox
 • Speelhoekje voor de kindjes
 • Individuele badkamer met douche, lavabo en toilet
 • Ruime koelkast, glazen, espressomachine, microgolfoven, telefoon, internetaansluiting, tv
 • De arts kan een bijkomend honorarium vragen

SUITE

 • Grote éénpersoonskamer met afzonderlijke babybox
 • Individuele badkamer met douche, lavabo en toilet
 • Koelkast, koffiezetapparaat, telefoon, internetaansluiting, tv
 • De arts kan een bijkomend honorarium vragen

ÉÉNPERSOONKAMER

 • Open verzorgingsruimte voor de baby
 • Individuele douche, lavabo en toilet
 • Koelkast, tv, telefoon, internetaansluiting
 • Mogelijkheid tot extra maaltijden voor de partner
 • De arts kan een bijkomend honorarium vragen

TWEEPERSOONSKAMER

 • Aparte verzorgingsruimte voor de baby
 • Individuele douche, lavabo, en toilet
 • Koelkast in de bijzettafel, tv, telefoon, internetaansluiting
 • Mogelijkheid tot extra maaltijden voor de partner

Borst- en flesvoeding

BORSTVOEDING

Heb je gekozen voor borstvoeding, dan zullen alle vroedvrouwen je met raad en daad bijstaan. Het geven van borstvoeding verloopt niet bij iedereen even vlot en een goede begeleiding is sterk individueel gericht. Wij geven je heel wat praktische tips.

Bij eventuele problemen zijn we steeds bereid om jouw vragen te beantwoorden en samen met jou naar een oplossing te zoeken. Onze vroedvrouwen zijn vakkundig bijgeschoold omtrent een goede en correcte manier van begeleiden van borstvoeding.

We hebben ook drie lactatiekundigen op dienst, die je nog uitgebreider kunnen bijstaan wanneer de voeding niet zo goed zou verlopen. Het op gang komen en het goed functioneren van borstvoeding vraagt veel tijd, zorg en vooral geduld. Verwacht dus geen onmiddellijke spectaculaire resultaten. Beschouw de eerste dagen eerder als een oefening voor jezelf en je baby.

FLESVOEDING

Als je de keuze maakt om jouw baby flesvoeding te geven, dan zullen we je hierin ook correct begeleiden. Onder andere met praktische uitleg over de bereiding van de melk en het geven van de flesjes.

Advies van een lactatiekundige

Een lactatiekundige geeft objectief en doelgericht advies en informatie over het starten en/of voortzetten van borstvoeding. Ze zorgt voor begeleiding, zowel bij normale borstvoedingssituaties als in bijzondere omstandigheden.

Samen met de moeder gaat ze op zoek naar de meest natuurlijke en eenvoudige manier die past bij de specifieke situatie van de moeder en de baby. Een adequate ondersteuning bij borstvoeding levert een belangrijke bijdrage aan het plezier en de voldoening die voortvloeien uit een gezonde borstvoedingsrelatie tussen moeder en kind.

Advies en informatie kan nuttig zijn in de volgende situaties:

 • voorbereiding op de borstvoeding
 • start van de borstvoeding
 • de groei en ontwikkeling van de baby
 • afkolven en bewaren van moedermelk
 • borstvoeding en werk combineren
 • seksualiteit, vruchtbaarheid en anticonceptie
 • voeding van de lacterende moeder
 • tepelproblemen
 • borstproblemen
 • onrust aan de borst en borst weigeren
 • introduceren van ander voedsel
 • stoppen met de borstvoeding
 • bijzondere omstandigheden zoals: meerlingen, vroeggeboorte, borstvoeding na adoptie, een zieke baby of mama,...

Neonatale zorg

AZ Oudenaarde neonatale zorg

Het kan gebeuren dat je baby om de één of andere reden niet met jou mee kan naar de kamer (te vroeg geboren, laag geboortegewicht, enzovoort). Hij of zij zal dan enige tijd verzorgd worden op de afdeling neonatologie. Hier wordt jouw baby 24u op 24u geobserveerd.

AZ Oudenaarde neonatale zorg

Deze dienst bevindt zich op de kraamafdeling zodat mama en papa op elk moment van de dag bij hun pasgeborene kunnen zijn. In het belang van jouw kindje zijn enkel mama en papa toegelaten op de dienst zelf. Andere familieleden, broertjes of zusjes kunnen in een tussensas de baby bewonderen.

Een opname op neonatologie betekent niet dat borstvoeding niet meer mogelijk is. We proberen ook daar de baby’s zo vlug mogelijk mama’s borst te bieden. Er is hiervoor een aparte ruimte voorzien. Is de baby nog niet in staat om te zuigen, dan kan je de moedermelk afkolven en wordt deze met het flesje aan de baby gegeven. Er is op de kraamafdeling een afkolftoestel beschikbaar. Een soortgelijk afkolftoestel kan je bij je ontslag huren via het ziekenfonds of bij andere uitleendiensten.

Buik- en bekkenbodemspieroefeningen van de kinesist

Indien je dat wenst, komt de kinesiste tijdens jouw verblijf eenmalig langs om een aangepast oefenschema mee te geven voor de eerste weken thuis. Zij zal je enkele lichte buik- en bekkenbodemspieroefeningen aanleren die je de eerste zes weken na de bevalling kan doen.

Contactgegevens:

Evelyne Geldof, kinesitherapeut
Elke werkdag bereikbaar van 13-17 uur en op dinsdagvoormiddag van 8-13 uur
Tel: 055 33 67 41

Postnatale begeleiding

Het verblijf op de kraamafdeling is soms heel vlug voorbij en vaak komen er allerlei vragen als je weer thuis bent.
Je mag ons altijd bellen op 055 33 61 99, wij zullen je dag en nacht bijstaan.

Vaak kan je extra begeleiding gebruiken. Daarbij kan je een beroep doen op een zelfstandige vroedvrouw. Zij zal je thuis verder helpen bij eventuele problemen zoals de voeding, hielprik, eventuele postnatale klachten, enzovoort. Tijdens de zwangerschap kan je al contact opnemen met een zelfstandige vroedvrouw. Contactgegevens vind je via www.tiendemaand.be en op www.VBOV.be. Je kan ook je keuze bepalen tijdens de vroedvrouwenconsultatie.