Slaapkliniek

Slaapstoornissen zijn een onderschat gezondheidsprobleem in onze samenleving. Nochtans is een deugddoende nachtrust essentieel voor een goed functioneren overdag.

AZ Oudenaarde beschikt over een modern slaaplabo met hoogtechnologische apparatuur, wat toelaat om het slaapproces van mensen met slaapstoornissen te analyseren.

Tijdens een slaaponderzoek registreert men verschillende parameters die informatie geven over o.a. de kwaliteit van de slaap, snurkgeluiden, hartritme, ademhalingsbewegingen en het zuurstofgehalte in het bloed.

In ons ziekenhuis wordt men in een mooi ingerichte éénpersoonskamer opgenomen en kan men tijdens de hele registratie vrij bewegen (gezien alle signalen naar een klein registratiekastje worden gestuurd, dat met een riem om de borstkas is bevestigd). De meeste mensen slapen bijgevolg toch redelijk ondanks de apparatuur.

Het belangrijkste is de oorzaak van de slaapstoornissen te achterhalen, zodat een gerichte behandeling kan worden ingesteld. Vaak gaat het om het zogenaamde slaapapneesyndroom, waarbij patiënten snurken en ademhalingsstilstanden doen tijdens hun slaap. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals hoge bloeddruk, onregelmatigheden van het hartritme en zelfs bijdragen tot het ontstaan van een hartinfarct en hersenbloeding. Andere risico’s en problemen worden vaak onderschat, zoals bv. het gevaar van overdreven slaperigheid overdag in het verkeer, de toegenomen prikkelbaarheid en de emotionele problemen.

Zo men zich niet uitgeslapen voelt of ’s morgens opstaat met hoofdpijn en de partner klaagt dat men snurkt, doet men er bijgevolg goed aan deze klacht ernstig te nemen en verder te laten nakijken. De slaap kan immers vaak verbeterd worden, ofwel door een luchtdruk-masker ofwel door andere methodes, die vaak in nauwe samenwerking met de keel-neus-oorartsen worden ingesteld.