Rugschool

Contact

Telefoon

055 33 67 47

Rugpijn is één van de belangrijkste klachten binnen de gezondheidszorg.

Naar schatting zou ongeveer 80% van de volwassen bevolking ooit in zijn leven een episode van rugpijn doormaken. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan fysieke activiteiten en te zwakke rug- en buikspieren deels aan de basis liggen van rug- en nekproblematiek. Een tweede belangrijke oorzaak van rugpijnen zijn verkeerde houdingen bij het werk (zithouding aan een computertafel, verkeerde stoel bij veel bureelwerk) en de foute houding bij veelvuldig foutief heffen en buigen.

Gebaseerd op deze gegevens werd in het Algemeen Ziekenhuis te Oudenaarde een geavanceerd centrum voor rugklachten opgericht. “David Back Clinic” of “David Back Rugschool “ luidt de naam van dit revolutionair concept genoemd naar de uitvinder ervan. Het uiteindelijk doel van de interventie is functieherstel. Vroegtijdig optreden van spiervermoeidheid moet worden voorkomen. De David Back Clinic maakt deel uit van een groter geheel dat het Documentation Based Care heet. Het opnieuw op een juiste manier leren bewegen gebeurt vooral met de exclusieve “active care” apparatuur. Met vijf speciaal ontworpen toestellen (hip-lock en cam-systeem) wordt de patiënt getest, en wordt via een computeranalyse een individueel trainingsschema opgemaakt. Het aantal sessies per week bedraagt steeds twee, dit is noodzakelijk om een efficiënte opbouw van de rugstabilisatiespieren te garanderen.

Rug- en nekpatiënten ondergaan een deconditioneringsproces: vanuit de pijngewaarwording gaat de patiënt minder bewegen. Dit brengt een daling van de circulatie teweeg, hetgeen het uithoudingsvermogen en de voedingstoestand van de wervelkolom vermindert. Van daaruit gaat de patiënt nog minder bewegen, wat uiteindelijk resulteert in een algemene gedaalde belastbaarheid.

Dit noemt men de neerwaartse spiraal van de deconditionering die moet doorbroken worden.

Tijdens het revalidatieprogramma speelt motivatie een cruciale rol.

Het eerste streefdoel is verbetering van de mobiliteit (coördinatie). Het tweede doel is de verbetering van de structuren, de uithouding, de circulatie en de vermindering van de pijn. Het derde en laatste streefdoel is een verbetering van kracht en spierevenwicht. Ten slotte gaat de aandacht uit naar het aanleren van een degelijk preventieprogramma.

  voormiddag namiddag
 maandag 08u00-11u30  16u00-20u00
 dinsdag 08u00-11u30  14u30-20u00
 woensdag    17u00-20u00
donderdag 08u00-11u30 16u00-20u00
vrijdag 08u00-11u30 14u30-18u00
zaterdag 08u00-09u30  
zondag