Reumatologie

Telefoon

Voor consultaties bij Dr Stael : Poli Reumatologie: 055/33.60.44 Voor consultaties Dr Reychler: 055 33 66 66

Reumatologie algemeen


Het specialisme reumatologie houdt zich voornamelijk bezig met de diagnostiek en de behandeling van aandoeningen van de gewrichten, de rug, de spieren en het bot. Reuma kan zich ook manifesteren ter hoogte van de interne organen.
De meest voorkomende aandoeningen zijn de reumatoïde artritis en de spondylartropathie, waaronder vooral spondylitis ankylosans en psoriatische artritis. Daarnaast zijn er tal van andere auto-immune ziektes zoals bijvoorbeeld systeemlupus, polymyalgia reumatica, sclerodermie, enzomeer. Ook de behandeling van jicht en chondrocalcinose behoort tot het takenpakket van de reumatoloog. Naast ontstekingsreuma worden ook artrose, osteoporose, fibromyalgia, en dergelijke vastgesteld en behandeld.

Afspraken


De dienst Reumatologie wordt vertegenwoordigd door Dr. R. Reychler en Dr. R. Stael. Beiden leggen zich toe op de diagnostiek en de behandeling van reumatische ziektes. Dr. Stael verricht in haar praktijk ook echografie van gewrichten en pezen.

Een afspraak kan gemaakt worden door de huisarts of de patiënt via het telesecretariaat van het ziekenhuis (tel : 055 33 66 38), ofwel via www.afspraken.be door de patiënt zelf.
Dringende zaken kunnen opgevangen worden via de spoedgevallendienst die 24u/24u bemand wordt door een spoedarts die zo nodig de reumatoloog van dienst zal contacteren.

Diagnostiek en behandeling


Diagnostiek gebeurt door middel van een uitgebreide anamnese, klinisch onderzoek, labotesting en medische beeldvorming. Behandeling is afhankelijk van de gestelde diagnose.
Voor inflammatoir reuma zoals reumatoïde artritis, psoriatische artritis en spondylitis ankylosans wordt in de regel een basistherapie gestart, al dan niet met biologicals. Soms is er een tijdelijke hulptherapie nodig op basis van NSAID’s of corticosteroiden.
In het AZ Oudenaarde kunnen de biologicals intraveneus toegediend worden via de dagkliniek. De subcutane vormen kunnen thuis worden toegediend door de patiënt zelf of via een thuisverpleegkundige. Ook voor osteoporose kunnen medicatie zoals Aclasta intraveneus worden toegediend via de dagkliniek. Ook kinesitherapie wordt vaak voorgeschreven (E- of F-pathologie).

 Patiëntenvereniging

Gediagnosticeerde patiënten met een chronische inflammatoire bindweefselziekte kunnen terecht bij de CIB-liga: https://www.cibliga.be .