Gastro-enterologie

Gastro-enterologie

ARTSEN

Dr. Beyls Carolien

 • Digestieve Oncologie

Dr. Lecluyse Katrien

 • chronische inflammatoire darmziekten
 • echo-endoscopie
 • functie-onderzoeken

Dr. Remery Mark

 • Digestieve oncologie

 • Email:
  Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
 • Brochures:

  Coloscopie
  Coloscopie en preventie bij darmkanker
  Echo-endoscopie van de bovenste tractus
  ERCP
  Gastroscopie
  Linker coloscopie
  Voorbereiding Coloscopie
  Informatie- en toestemmingsformulier

Telefoon

055 33 67 61

Het specialisme gastroenterologie of maag-, darm,- leverziekten houdt zich bezig met diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het spijsverteringsstelsel. Hiertoe behoren de slokdarm, de maag, de dunne en dikke darm, maar ook de lever, galwegen en pancreas (alvleesklier).

Artsen


Momenteel werken wij in een team van vier gastro-enterologen in ons ziekenhuis. We hebben ons elk gespecialiseerd in een subdiscipline binnen de gastro-enterologie:

 

 • Dr. Carolien Beyls en Dr. Mark Remery leggen zich hoofdzakelijk toe op gezwelziekten van het spijsverteringsstelsel (digestieve oncologie).
 • Dr. Mark Remery is tevens gespecialiseerd in interventionele endoscopische procedures.
 • Dr. Philippe Vanbiervliet houdt zich meer specifiek bezig met leverziekten (hepatologie).
 • Dr. Katrien Lecluyse heeft zich toegelegd op de behandeling van chronische inflammatoire darmziekten (zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa). Zij doet eveneens echo-endoscopie en functie-onderzoeken (zoals manometrie en impedantiemetrie).

Deze opsplitsing is echter niet strikt en zowat dagelijks vindt er overleg plaats.

Wij werken nauw samen met tertiaire centra zoals het ASZ te Aalst, UZ Gent en UZ Leuven. In dit kader werken enkele artsen ook als consulent in een universitair centrum. Dr. Beyls is consulent digestieve oncologie in UZ Leuven. Dr. Lecluyse is consulent IBD in UZ Gent en Dr. Vanbiervliet is consulent hepatologie in UZ Gent.

De vier gastro-enterologen zijn volledig geconventioneerd . Dit betekent dat zij het akkoord met de ziekenfondsen hebben aanvaard en dus enkel de officiële tarieven aanrekenen.

Onderzoeken


Vaak moet er, om tot een juiste diagnose te komen, endoscopisch onderzoek gebeuren:

 • Onderzoek van de maag wordt gastroscopie genoemd.
  De gastroscopie gebeurt na lokale verdoving waarbij de keel met een verdovende spray wordt behandeld. Het onderzoek is pijnloos en duurt slechts een 5-tal minuten. Wanneer voorzien wordt dat het onderzoek wat langer duurt, of op vraag van de patiënt, kan het onderzoek verricht worden onder een lichte sedatie of onder algemene narcose. In deze beide gevallen is het verboden diezelfde dag zelf met de wagen te rijden.
 • De dikke darm wordt onderzocht tijdens een coloscopie.
  Een coloscopie gebeurt steeds onder algemene narcose met een anesthesist in de scopieruimte. Omwille van de verdoving gebeurt het onderzoek tijdens een dagopname: dit betekent dat u ’s middags binnenkomt en ’s avonds het ziekenhuis kunt verlaten. Het is noodzakelijk dat er een darmvoorbereiding gebeurt die daags voor het onderzoek start. Klik hier voor een beschrijving van deze voorbereiding.
 • Specifiek onderzoek van de galwegen gebeurt tijdens een ERCP.
  Om een gedetailleerd beeld te bekomen van de galwegen of pancreasgangen wordt soms een ERCP uitgevoerd (endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie). Wegens de ongemakken verbonden aan dit onderzoek gebeurt dit altijd onder algemene verdoving. Na de procedure moet de patiënt meestal 24u in het ziekenhuis blijven om zo nodig pijnstilling te kunnen geven.
 • Tenslotte kunnen door middel van echo-endoscopie doorheen de slokdarm-, maag- of darmwand de onderliggende organen en structuren bestudeerd worden en zo nodig kan er een punctie of een drainage verricht worden.
  Omwille van de ongemakken verbonden aan dit onderzoek gebeurt dit onderzoek eveneens onder algemene narcose. Meestal kan de patiënt een 4-tal uren later het ziekenhuis terug verlaten.

Van al deze onderzoeken zijn brochures beschikbaar die u op deze pagina kunt terugvinden.

Het valt ook voor dat verder onderzoek gebeurt door middel van echografie, ademtesten, impedantiemetrie (24 uur reflux- en zuurtemeting in de slokdarm) of manometrie (drukmetingen). Bij leverziekten tenslotte wordt soms een leverpunctie uitgevoerd.

Opgelet


De meeste onderzoeken dienen gepland te gebeuren. Dit wil zeggen dat u eerst bij ons op raadpleging komt en dan een afspraak krijgt voor het onderzoek.

Sommige onderzoeken zoals een echografie en een gastroscopie kunnen indien noodzakelijk ook onmiddellijk aansluitend aan de raadpleging gebeuren maar dan moet u wel nuchter zijn, een afspraak hebben voor 10u30 ’s morgens en dient dit bij het maken van uw afspraak duidelijk vermeld te worden in de agenda (zie: www.afspraken.be).
Onderzoeken onder narcose kunnen om organisatorische redenen enkel gepland gebeuren en gebeuren dus nooit aansluitend aan een raadpleging.

Wat bij een afwijkende stoelgangstest bij het bevolkingsonderzoek (positieve iFOB-test)?


Indien u een afwijkende stoelgangstest heeft bij het bevolkingsonderzoek dient u een coloscopie te ondergaan.

 • U kunt dit onderzoek bij voorkeur via de huisarts laten plannen. Uw huisarts kan het onderzoek online of telefonisch aanvragen en u kan dan een afspraak bij ons maken via het secretariaat. 
  In dit geval dient u bij opname het formulier ‘geïnformeerde toestemming (verkorte vorm)’ ondertekend meebrengen naar het ziekenhuis. Zonder dit formulier kan het onderzoek niet gebeuren. U kunt dit afdrukken indien u klikt op onderstaande link: geïnformeerde toestemming (verkorte vorm)
 • U kan indien u dit wenst ook rechtstreeks bij één van de gastro-enterologen op consulatie komen om het onderzoek te plannen.