Ziekenhuishygiëne


De dienst ziekenhuishygiëne heeft als doel besmettingen binnen het ziekenhuis te elimineren of te verminderen tot een minimum. Er zijn vele bacteriën waar wij allen tijdens het dagelijkse leven mee in contact komen en die doorgaans geen kwaad veroorzaken. Jammer genoeg compromitteert een ziekte of ongeval of het ondergaan van een ingreep uw immuunsysteem voor een tijdje en dat maakt u vatbaarder voor besmetting.

Het elimineren of verminderen van besmettingen gebeurt onder meer aan de hand van preventief onderzoek naar dragerschap van multiresistente kiemen vaak gekend onder de naam ziekenhuisbacterie. Daarom zal mogelijk bij u deze bacterie worden opgespoord waarbij door middel van een wattenstaafje op verschillende plaatsen van het lichaam een staaltje wordt genomen. Indien iemand drager blijkt te zijn van de ziekenhuisbacterie, dan wordt hiervoor een behandeling ingesteld en nemen gezondheidswerkers voorzorgen zoals handschoenen, een schort en een masker om te vermijden dat de ziekenhuisbacterie ook bij andere patiënten terecht komt.

Ook u kan bijdragen om het risico op een infectie te beperken. Wij zouden u willen vragen om ons te helpen dit doel te bereiken door de volgende punten na te leven:

  • Neem vóór een geplande opname een uitgebreide douche of lang bad en was u zorgvuldig met een zachte zeep. Besteed bijzondere aandacht aan de huidplooien zoals de oksels, liezen, navel en bilnaad en ook aan de ruimte tussen uw tenen. Besteed aandacht aan mond- en tandhygiëne: poets uw tanden. Knip uw vinger en teennagels (verwijder nagellak) en was uw haar. Trek propere boven en onderkledij aan. Deze hygiënemaatregelen zullen preventief helpen tegen het binnenkomen van ongewenste bacteriën samen met u en tegen complicaties tijdens uw herstel.
  • Wees niet verlegen te vragen aan om het even welke gezondheidszorgwerker die u bezoekt, of zij hun handen hebben gewassen of ontsmet alvorens zij u behandelen of onderzoeken. Vergewis u ervan dat gezondheidswerkers hun handen kunnen gewassen of ontsmet hebben in een andere ruimte alvorens u te komen zien.
  • Vraag elk van uw bezoekers om handalcoholgel te gebruiken bij het betreden en verlaten van de afdeling. Handalcoholgel is op elke afdeling beschikbaar. Dit kan een grote meerwaarde betekenen in de bestrijding van infectieverspreiding.