Overzicht van de werken en vernieuwde afdelingen


Diverse verpleegafdelingen

De patiëntenkamers in diverse verpleegafdelingen (Chirurgie, Orthopedie, Interne Geneeskunde, …) werden opgefrist en kregen een uniforme inrichting met een eigen kleuraccent. Zo zijn alle standaard een- en tweepersoonskamers in het ziekenhuis identiek, uitgerust met alle noodzakelijke benodigdheden zoals nachtkastje, koelkast, sanitair, televisie en internetfaciliteiten. Alle eenpersoonskamers zijn uitgerust met een individuele douche.

 

De radiologieafdeling

De dienst radiologie barstte de laatste jaren stilaan uit zijn voegen, ondermeer door het toenemend aantal onderzoeken. Dagelijks passeren hier ongeveer 150 patiënten. De dienst werd uitgebreid met een nieuwe vleugel, volledig ingericht en voorbereid op de plaatsing van nieuwe apparatuur. Niet enkel de architectuur werd aangepakt, de dienst is ook volledig overgegaan op een digitale werking. In de zomer van 2013 werd een volledig uitgeruste digitale röntgenzaal geïnstalleerd met onder meer een wendbare radiografietafel. Een tweede, gelijkaardige digitale RX-zaal werd geïmplementeerd in het voorjaar van 2014. Het paradepaardje van de dienst is het high-end mammografietoestel. Dankzij de digitale opnames zijn cassettes en ontwikkeltijden overbodig, waardoor de wachttijden drastisch verlagen. Het ontwerp en ergonomie van het toestel zorgen ook voor een beter patiëntencomfort.

De spoedafdeling

In 2012 werd het eerste deel van de dienst verbouwd, dit voorjaar is het nieuwe deel van de afdeling opgeleverd. Samen met de uitbouw van de radiologieafdeling werden ook garages voor de spoedafdeling gebouwd. De spoeddienst kreeg een uitgebreide make-over, met een verdubbeling in oppervlakte.
De herwonnen ruimte biedt veel mogelijkheden voor de dienst. Naast 2 reanimatiezalen zijn er observatieplaatsen, een intensieve zorgen- en een isolatiebox. Een sleutelpunt in de werking van de dienst is de nieuwe triagebox. De invoer van het Manchester triagesysteem in de dienst zorgt voor een gerichte aanpak en daling van wachttijden.

Digitaal operatiekwartier / endoscopie-unit

Sinds 1 maart beschikt AZ Oudenaarde over een volledig nieuw digitaal operatiekwartier. Het operatiekwartier bevindt zich net zoals vroeger in Blok C op de derde verdieping. Het concept van het nieuwe operatiekwartier is zo opgevat dat enerzijds de in- en uitstroom van de patiënten volledig gescheiden is en anderzijds een onderscheid gemaakt wordt tussen de dagziekenhuispatiënt en de gehospitaliseerde patiënt.
Het operatiekwartier bestaat uit twee afzonderlijke verbedzones (één voor dagziekenhuispatiënten en één voor gehospitaliseerde patiënten) met direct toezicht vanuit het bureau van de hoofdverpleegkundige. De vier grote polyvalente operatiezalen voldoen allen aan de modernste technieken qua verluchting, verlichting (LED lampen), universele operatietafels en medische apparatuur. Een vijfde operatiezaal werd speciaal ingericht voor vasculaire procedures met een volautomatische tafel, bedienbaar via een joystick, die vervaardigd is uit carbon zodat perfecte radioscopie mogelijk is.
Postoperatieve nazorg wordt toegediend in de verkoeverkamer. Hier bevinden zich 7 bedposities en een aparte kinderbox waar ouder en kind kunnen verblijven.

endoscopie-unit

De nieuwe endoscopie-unit is functioneel en door de aanwezigheid van natuurlijk licht aangenaam om in te werken. Deze unit voldoet volledig aan de eisen van deze tijd, door het gebruik van de meest moderne endoscopische apparatuur. De digitale opslag van endoscopische beelden en de mogelijkheid tot gebruik van CO2 zijn een belangrijke meerwaarde voor het patiëntcomfort bij darmonderzoeken.

Intensieve zorgen, stroke unit en centrale sterilisatie

De afdeling Intensieve zorgen bevindt zich op dezelfde verdieping als het operatiekwartier. De nieuw ingerichte dienst is een stuk ruimer en bevat ondermeer acht individuele patiëntenboxen en een centrale verpleegpost. Elke patiënt wordt in een aparte box verzorgd, hetgeen het comfort verhoogt en de kans op transmissie van infecties vermindert. Daarnaast biedt dit ook meer gemak bij het installeren van de technieken (ventilator, hemodynamische monitoring, dialyse, therapeutische hypothermie… ). Twee boxen zijn uitgerust voor isolatie van immuun gecompromitteerde patiënten.
In het verlengde van de intensieve zorgen vindt u de ‘stroke unit’ waar patiënten opgenomen worden voor observatie en behandeling van een beroerte; annex daarmee zijn er 2 bedden ‘midcare’ voor het bewaken van hartpatiënten die geen intensieve zorgen nodig hebben.
De centrale sterilisatieafdeling verhuisde om praktische redenen naar een locatie naast het operatiekwartier, zodat de tijd verloren door logistieke transporten tussen het operatiekwartier en de CSA tot een minimum werd herleid.

Dagziekenhuizen, revalidatieafdeling en pijnkliniek

Het chirurgisch- en intern dagziekenhuis situeren zich sinds december 2013 in het volledig heringerichte Sint-Elisabethgebouw, dat zo haar oorspronkelijke karakter als ziekenhuisgebouw terugkrijgt. Ook de revalidatieafdeling nam haar intrek in dit gebouw, net zoals de andere afdelingen met opgefriste kamers en infrastructuur.
Het intern dagziekenhuis bevindt zich op de 2de verdieping en beschikt over 3 kamers met 4 relaxzetels voor de toediening van intraveneuze therapie, 1 tweepersoonskamer en 10 eenpersoonskamers.
De kamers met relaxzetels bevinden zich recht tegenover de verpleegpost om zo een betere opvolging te hebben van de patiënten bij de toediening van de intraveneuze therapie, aangezien er steeds kans bestaat op een allergische reactie. Om de veiligheid van het verpleegkundig personeel te waarborgen tijdens de toediening van de chemotherapie is er een nooddouche inclusief oogspoeling aanwezig op de afdeling.
In het bodycarelokaal kunnen verzorgingsbehandelingen voor patiënten in behandeling voor kanker plaatsvinden. Dit lokaal werd volledig ingericht dankzij de steun van de Soroptimisten Oudenaarde. Er bevindt zich een bibliotheekkast in de wachtruimte met boeken, zowel voor volwassenen als kinderen, aangaande leven met kanker.
Het chirurgisch dagziekenhuis op het gelijkvloers is ingericht als een comfortabel dagcentrum waarbij wordt gewerkt volgens het living concept. De patiënten wachten voor hun operatie in een loungeruimte, uitgerust met comfortabele zetels. De patiënten kleden zich om in de omkleedzone en plaatsen de kledij in een locker die ook toegankelijk is in de post-operatieve fase. De laatste pré-operatieve zorgen worden toegediend in de voorbereidingsruimte en vandaar uit vertrekt de patiënt naar het operatiekwartier. Na de ingreep komt de patiënt terug op het chirurgisch dagziekenhuis in de postoperatieve zone, bestaande uit 9 eenpersoonskamers en 3 zalen met 4 posities, voorzien voor relaxzetels.

de pijnkliniek

De pijnkliniek bevindt zich in het Sint-Elisabethgebouw op de tweede verdieping, waar ook het intern dagziekenhuis, een polyvalente zaal en de endoscopiezaal gehuisvest zijn. Het medisch team bestaat uit Dr. Vanherpen, Dr. Van Braeckel en Dr. Segers. Zij worden geassisteerd door poliklinische verpleegkundigen.
Hier worden behandelingen aan de wervelkolom uitgevoerd, met als bedoeling acute en chronische pijnproblemen te verhelpen.

Niersteenverbrijzelaar

De dienst urologie van het AZ Oudenaarde beschikt sinds kort over een nieuwe hoog performante niersteenverbrijzelaar (ESWL). Nierstenen zijn een frequent verschijnsel, patiënten hebben na een jaar nog een kans van 15 procent opnieuw een niersteen te ontwikkelen. De niersteenverbrijzelaar produceert schokgolven die een niersteen kunnen fragmenteren in kleinere stenen, die dan spontaan uitgeplast kunnen worden. Ongeveer 80 procent van alle stenen in de nier- of urineleider worden zo met succes behandeld.

Administratief centrum en rugschool

Om de nodige ruimte in het ziekenhuis te creëren, verhuisden alle administratieve diensten naar een volledig nieuw gebouw naast het ziekenhuis. Zo bevinden deze diensten zich op loopafstand van het ziekenhuis maar vormen ze toch een aparte eenheid. Op het gelijkvloers van het administratief centrum bevinden zich de Rugschool en kinesitherapieafdeling.

Cafetaria en vernieuwde inkomhal

Ook de nieuwe cafetaria van het ziekenhuis heeft haar deuren geopend. De constructie is uitgevoerd met grote glaspartijen die uitzicht geven op de nog aan te leggen wandelboulevard naar het ziekenhuis. De cafetaria beschikt over een verbruiksruimte voor meer dan 80 personen en biedt patiënten en bezoekers een gevarieerd aanbod aan snacks, maaltijden en dranken. De vernieuwde inkomhal bevindt zich vlak achter de cafetaria. De vroegere ingang is uitgebreid, zodat een comfortabele wachtruimte nu deel uitmaakt van de inrichting.