Patiënten herstellen sneller na heupvervanging met Superpath-techniek

Sinds eind augustus past dr. Benoit Van Innis de weefselsparende Superpath-techniek voor heupvervanging toe in AZ Oudenaarde. “De resultaten zijn verbluffend”, aldus de heupchirurg. “Intussen werden de eerste patiënten in daghospitalisatie geopereerd met deze techniek, mét succes.”

Superpath ontstond tien jaar geleden in de Verenigde Staten. De voorbije jaren is er, op het vlak van heupvervanging, heel veel aandacht besteed en vooruitgang geboekt in wat patiëntencomfort, verkorting van de verblijfsduur en het versnellen van herstel betreft. Het grote voordeel van de Superpath-techniek is dat ze maximaal weefselsparend is. “Spieren en pezen worden nauwelijks gekwetst tijdens de ingreep. Hierdoor verkleint de kans op vervelende complicaties en wordt het postoperatieve verloop beter ervaren door de patiënt. Er is minder pijn, de patiënt wordt sneller zelfstandig en de noodzaak om krukken te gebruiken is kleiner”, zegt dr. Van Innis.

Sinds augustus werd een veelvoud aan patiënten geopereerd met de Superpath-techniek. Het gros van hen verlaat het ziekenhuis daags na de ingreep, maar in testfase werden twee patiënten geopereerd in daghospitalisatie. Dat betekent dat ze diezelfde dag nog het ziekenhuis mochten verlaten. “Dankzij de Superpath-techniek herstellen patiënten spectaculair sneller. AZ Oudenaarde is klaar om de heupvervangende ingreep aan te bieden in dagkliniek, zodra de wetgeving hierrond is aangepast.”

Superpath Dr. Van Innis kopie 

Foto ©Grafica

Afdrukken E-mail