AZ Oudenaarde werkt met robot voor knie-implantaten

De dienst orthopedie van AZ Oudenaarde heeft sinds oktober een robot ter beschikking voor het plaatsen van knie-implantaten. Deze innovatieve technologie zorgt voor meer precisie, een hogere accuraatheid, een operatieplan op maat van de patiënt en reduceert het risico op complicaties na een operatie.

Het plaatsen van knie-implantaten met gebruik van een robot wordt vandaag nog maar in enkele Belgische ziekenhuizen toegepast. De voordelen zijn nochtans groot, aldus dr. Jens De Vos, orthopedisch chirurg in AZ Oudenaarde.

“Met behulp van de robot kunnen we een operatieplan op maat van de patiënt maken. Dat wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met de unieke, precieze vorm en conditie van het bot en de ligamenten van de patiënt. De ingreep kan met een uiterst hoge precisie worden uitgevoerd, zodat het implantaat op de exact juiste plaats gepositioneerd wordt.”

AZ Oudenaarde Robotchirurgie Dr. De Vos

Tijdens de ingreep worden er op het been van de patiënt optische trackers geplaatst, te vergelijken met een zeer nauwkeurig gps-systeem. Door middel van een hoogtechnologische 3D-camera wordt op deze manier een zeer gedetailleerde (virtuele) reconstructie gemaakt van de knie.

Tijdens de ingreep maakt de chirurg gebruik van de door de robot verzamelde data. Het virtuele plan houdt rekening met verschillende scenario’s en variabelen. De chirurg bedient tijdens de operatie een soort ‘intelligente frees’, die voor bijkomende precisie zorgt.

“Het is de chirurg die de operatie uitvoert, maar die assistentie krijgt van de robottechnologie”, benadrukt Dr. De Vos. “Dankzij de mogelijkheden van robotgeassisteerde chirurgie verzekeren we een nog accurater operatieresultaat, met een verminderd risico op complicaties als gevolg. Bovendien helpt het digitale operatieplan om de prothese zo goed mogelijk af te stemmen op de natuurlijke anatomie van de patiënt, waardoor de prothese natuurlijker aanvoelt en de patiënt achteraf minder pijn ervaart.”

Dr. De Vos heeft sinds begin oktober al meer dan 20 patiënten geopereerd met assistentie van de robot en heeft intussen de eerste patiënten ook postoperatief gezien. De reacties zijn lovend. “De patiënten die ik terugzag, kwamen bijna allemaal zonder krukken op raadpleging. Sommigen lieten de krukken al een aantal dagen na de ingreep achterwege”, vertelt dr. De Vos. “Bijna alle patiënten behaalden de maximale flexie met de knieprothese, wat betekent dat ze de knie al volledig konden plooien zonder aandringen.”

De dienst orthopedie is ambitieus, ook voor heupprotheses staan nieuwe behandeltechnieken op de agenda.

Afdrukken E-mail