Reistest laten afnemen? Let op de tijdsduur!

Komt het door het druilerige weer van de afgelopen dagen, of door de invoer van het coronacertificaat? Ons mobiel testcentrum opende maandag haar deuren, maar draait al op volle toeren. 

Let op: om een geldig reiscertificaat te kunnen laten zien, is het belangrijk dat je goed kijkt naar de regels van het land waar je naartoe reist. Dit heeft namelijk invloed op het tijdstip waarop je je best laat testen.

  •  Check de maatregelen in het land van je bestemming. Elk land kan andere maatregelen opleggen voor reizigers. Raadpleeg voor je vertrek de website reopen-eu.be of de website van de FOD Buitenlandse Zaken, www.diplomatie.belgium.be.
  • Hou rekening met de geldigheidsduurvan de testcodes. Er zijn 24 à 36 uur nodig om je resultaat te ontvangen. Vraagt het land waar je naartoe gaat een geldigheidsduur van 72 uur, dan laat je je best testen 48 uur voor je vertrek. Wordt er een geldigheidsduur van 48 uur gevraagd, maak dan een afspraak minstens 36 uur voor vertrek.
  • Belangrijk om weten: op het Europese testcertificaat wordt het tijdstip van je testafname omgezet naar de wereldwijde standaardtijd (UTC). Dat is twee uur vroeger dan de Belgische zomertijd. Als je je test bijvoorbeeld liet afnemen om 9 uur, dan wordt dat 7 uur op het Europese testcertificaat. Als je certificaat gescand wordt, verschijnt wel opnieuw het tijdstip in Belgische zomertijd. Reken dus ook niet té krap voor je test!

Het is verplicht om op voorhand een afspraak te maken voor je test via www.afspraken.be, je kiest er voor de agenda ‘PCR screenings voor niet symptomatische indicaties’. Je kan in AZ Oudenaarde kiezen uit een afspraak tussen 8u30 en 18u30 van maandag tot en met zaterdag. 

Opgelet: Je moet je code voor een gratis test zelf op voorhand aanvragen vooraleer je naar het ziekenhuis komt voor je test, wij kunnen dit niet voor jou in orde brengen.

Zie ons update-bericht voor meer uitleg over screenen!

concept covid 19 travelling quarantine happy man tourist medical mask celebrating showing passport with tickets vacation rejoicing travel during coronavirus 1258 40971

Afdrukken E-mail