Huisartsenwachtpost Oudenaarde bestaat 1 jaar

Sinds een jaar kunnen patiënten uit de brede regio van Oudenaarde terecht bij de Huisartsenwachtpost Oudenaarde (HAWPO), die naast de spoeddienst van het AZ Oudenaarde gevestigd is. Intussen vonden liefst 2.688 raadplegingen plaats in de huisartsenwachtpost. 

Het werkgebied van de huisartsenwachtpost omvat de gemeenten Oudenaarde (zonder Mater), Wortegem-Petegem (zonder Wortegem), Zwalm, Kruisem, Kluisbergen en Gavere. De wachtpost wordt uitgebaat door een 60-tal huisartsen en is geïntegreerd in het ziekenhuisgebouw, vlak naast de spoedafdeling.

Dringende geneeskundige hulp in het weekend

De wachtdienst is bedoeld als permanentie voor dringende geneeskundige hulp voor patiënten die in het weekend ziek worden en een huisarts nodig hebben. Het is geen verlengde van een reguliere huisartsenpraktijk. Patiënten kunnen er dus niet terecht voor voorschriften van chronische medicatie, het afleveren van sportattesten of het verlenen van tweede adviezen.

Dimitri Gaethofs, zorgtrajectpromotor Oudenaardse Vereniging voor Omnipractici (OVO): “Patiënten hebben ondertussen al goed de weg gevonden naar de huisartsenwachtpost, mede dankzij de herkenbare locatie aan de spoeddienst. De samenwerking met het ziekenhuis verloopt naar mijn aanvoelen vlot en dat is ook te danken aan het team van de mobiele equipe.”

Intussen vonden al 2.688 raadplegingen plaats in de huisartsenwachtpost, 1.124 huisbezoeken en 2.148 telefonische consulten (cijfers van eind februari 2020 – half januari 2021).


Patiënten triëren

Ook Marissa De Meester, hoofdverpleegkundige van de mobiele equipe van het AZ Oudenaarde, is positief over de vlotte samenwerking. In totaal staan 9 verpleegkundigen uit de mobiele equipe de huisartsen bij tijdens het weekend. “De collega’s van de mobiele equipe staan in voor het voeren van de telefoongesprekken en doen een eerste triage aan de hand van een beknopt gesprek. Onze collega’s staan dus in voor de opmaak van de planning van de huisartsen en het onthaal van de patiënten. Daarnaast nemen ze ook het materiaalbeheer van de huisartsenwachtpost voor hun rekening en in nood assisteren ze de arts tijdens handelingen."

De huisartsenwachtpost is open vanaf vrijdagavond 19 uur tot maandag 8 uur, ook op feestdagen. Om wachttijden te vermijden, wordt er aangeraden om een afspraak te maken via het centraal nummer 1733. Patiënten die telefonisch contact opnemen, krijgen een afspraak. Als verplaatsing moeilijk is, gaat een arts ter plaatse bij de patiënt.

Mater en Wortegem behouden een eigen wachtsysteem. 

2. Goed om weten Huisartsenwachtpost Marissa en collegas

Afdrukken E-mail