Diëtistenteam geeft ook voedingsadvies aan niet-patiënten


Dat veel mensen gebaat zijn bij correct voedings- en dieetadvies is een feit. Tijdens de huidige coronapandemie werd nogmaals duidelijk dat ons gewicht een rol kan spelen in de ernst van het ziekteverloop. Zeker nu je via digitale weg veel - vaak foutieve - informatie kan vinden, is de hulp van een diëtist een houvast voor velen.

Tijdens een verkennend gesprek naar eetgewoonten en -gedrag maakt de diëtist een evaluatie van de persoonlijke voedingssituatie. Vervolgens wordt gepast advies verstrekt. Dergelijk advies kan gaan van vermagering tot energieverrijking, ondersteuning bij een (oncologische) behandeling, aangepaste consistentie van maaltijden bij slikproblemen, advies bij voedingsallergieën, begeleiding na chirurgische ingreep, darmproblematiek, gezonde voeding van kleuter tot bejaarde, advies bij zwangerschap en borstvoeding, begeleiding bij eetstoornissen… Dieetadvies kan een éénmalig gegeven zijn, of gedurende een langere periode lopen.

Uit wie bestaat het team?

In AZ Oudenaarde zijn vijf diëtisten aan de slag. “Naast het werk dat we verrichten voor gehospitaliseerde patiënten, kunnen we ook ambulant geconsulteerd worden. Elk van ons is van alle markten thuis, maar heeft toch een eigen aandachtsgebied. Nadine Van Oostenryck is de diabeteseducator, Jelbrich Glorieux werkt vooral patiënten met ondervoeding, Evelien Nottebaere legt zich toe op obesitas(chirurgie), Heleen Lievens begeleidt voornamelijk oncopatiënten en Femke Haegeman adviseert mensen met vermagerings- en darmproblematiek”, klinkt het.

5. Reilen en zeilen in AZO ambulante consultaties diëtisten

          
Sinds kort bevindt de consultatieruimte zich aan de Huisartsenwachtpost, kabinet 2. Ambulante consultaties vinden plaats op dinsdagnamiddag, woensdag en donderdag. Consultaties zijn steeds op afspraak en kunnen gemaakt worden via www.afspraken.be of telefonisch via het onthaal op 055/33 66 38 of bij de diëtisten op 055/33 60 81. Goed om weten is dat (deels) terugbetaling via het ziekenfonds mogelijk is bij verschillende soorten dieetconsultaties.

Afdrukken E-mail