Kindje in het ziekenhuis: richtlijnen in tijden van corona


In dit nieuwsbericht vind je een aantal veel gestelde vragen over bevallen in AZ Oudenaarde, bezoek en inslapen op pediatrie.

Materniteit

websitematerniteit

Mag ik mee op consultatie met mijn zwangere partner?

Nee, om verspreiding van het virus te voorkomen en zoveel mogelijk ruimte in de wachtzalen te kunnen garanderen, wordt begeleiding bij consultaties voor zwangeren niet toegelaten.

Mijn partner moet bevallen of is bevallen, moet ik getest worden?

Partners van mama’s die moeten bevallen, worden gescreend als de mama bevestigd covidpositief is.

De mama wordt enkele dagen voor de bevalling getest, zo de opname/bevalling eerder gebeurt, wordt onmiddellijk bij opname een test afgenomen.

Mijn partner moet bevallen, mag ik bij de bevalling aanwezig zijn?

Ja, dat mag.

  • Bij covidpositieve mama’s moet de partner wel de nodige beschermingsmiddelen aantrekken.
  • Papa’s met Covid 19-besmetting mogen niet bij de bevalling aanwezig zijn. 

Mijn partner is bevallen, kan ik op bezoek komen?

  • Ja, als partner kan je onbeperkt op bezoek komen, maar dit moet alleen. Broertjes of zusjes mogen op bezoek komen op dinsdag en donderdag tussen 18 uur en 19 uur en op zaterdag van 15 uur tot 16 uur. De partner die de afdeling verlaat, mag pas de volgende dag terugkomen, tenzij de afdeling verlaten wordt om kinderen op te halen.

  • Bij covidpositieve mama’s is bezoek niet mogelijk.

Ik ben op bezoek geweest en heb inmiddels een positieve coronatest afgelegd. Wat nu?

Contacteer de afdeling, zodat wij de nodige maatregelen kunnen nemen.

Pediatrie

websiteteddy

Mijn kind wordt opgenomen op pediatrie: moet ik getest worden?

We bevragen ouders aan de hand van een checklist of ze symptomen hebben die mogelijk kunnen wijzen op covid-19. Heeft de ouder minstens 1 maal ‘ja’ geantwoord bij de hoofdsymptomen of minstens 2 maal ‘ja’ geantwoord bij de bijkomende symptomen, dan is hij of zij mogelijk besmet met COVID-19. Het bezoek kan daardoor helaas niet doorgaan. Er wordt aangeraden om contact op te nemen met de huisarts.

Mijn kind is opgenomen op pediatrie: kan ik bij mijn kind blijven?

  • Kind is negatief of er is geen verdenking op Covid-19: De dag van opname wordt beslist welke ouder bij het kind zal verblijven gedurende de opname. De dag van opname kan er nog éénmalig ‘gewisseld’ worden indien noodzakelijk. De inslapende ouder mag de kamer van het kind niet verlaten gedurende het verblijf.

  • Kind is positief getest of verdacht positief op Covid-19: Bij kinderen die verdacht of positief zijn, wordt op de dag van opname beslist welke ouder bij het kind verblijft gedurende de opname. De dag van opname kan er nog éénmalig ‘gewisseld’ worden indien noodzakelijk. Als blijkt dat de test positief is, blijft deze ouder gedurende de hele opnameperiode bij het kind. De inslapende ouder mag de kamer van het kind niet verlaten gedurende het verblijf. Er mag geen bezoek komen van de andere ouder die niet verblijft.

Mijn partner blijft inslapen, kan ik op bezoek komen?

  • Kind is negatief of er is geen verdenking op Covid-19: De niet verblijvende ouder kan op bezoek op dinsdag en donderdag tussen 18 uur en 19 uur en op zaterdag van 15 uur tot 16 uur. Een wissel is mogelijk na 7 dagen.

  • Kind is positief getest of verdacht positief op Covid-19: Er is geen bezoek mogelijk van de andere ouder.

Mijn kind verblijft alleen op pediatrie, kan ik op bezoek komen?

  • Kind is negatief of er is geen verdenking op Covid-19: Eén van de ouders wordt aangeduid als vaste bezoeker voor 7 dagen. Deze ouder kan één keer per dag op bezoek komen voor onbeperkte duur. Na 7 dagen kunnen beide ouders eventueel wisselen.

  • Kind is positief getest of verdacht positief op Covid-19: één ouder kan op bezoek komen op dinsdag en donderdag tussen 18 uur en 19 uur en op zaterdag van 15 uur tot 16 uur. Deze ouder is de vaste bezoeker van het kind. Na 7 dagen kunnen beide ouders eventueel wisselen.

Ik heb 1 of meerdere symptomen van de symptomenlijst. Mag ik nog op bezoek komen?

Neen, mogelijk ben je besmet met het coronavirus. Kom niet op bezoek en neem contact op met de huisarts.

Mijn kind is positief getest op Covid-19 en ligt in afzondering. Zelf ben ik ook positief getest. Mag ik bij mijn kind inslapen?

Als je als ouder positief getest bent en je kind in afzondering in het ziekenhuis verblijft, mag je bij het kind inslapen als je zelf geen medische hulp nodig hebt.

Ik ben op bezoek geweest en heb inmiddels een positieve coronatest afgelegd. Wat nu?

Contacteer de afdeling, zodat wij de nodige maatregelen kunnen nemen.

 

Afbeelding: Unsplash

Afdrukken E-mail