Eerste hulp bij tekenbeten!


Een teek is een klein spinachtig beestje dat graag tussen vochtige bladeren leeft. Je vindt teken in je tuin, in het bos, in het park en zelfs in de duinen. Teken zijn niet onschuldig, van een tekenbeet kan je ernstig ziek worden. Weet jij hoe je de ziekte van Lyme kan voorkomen of genezen?

De campagne ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck.’ – met de bijhorende website www.tekenbeten.be – geeft iedereen die in de natuur komt een eenvoudig advies over teken dat bestaat uit drie stappen:

  1. Controleer je lichaam van kop tot teen, dezelfde avond nog, nadat je in de natuur geweest bent. 
  2. Als je een teek ontdekt, verwijder die dan rustig en in één beweging.
  3. Volg mogelijke symptomen één maand lang op. 

Wat is een teek?

Teken zijn bruinzwarte, bloedzuigende parasieten die behoren tot de spinachtigen. Ze komen het hele jaar door voor, maar zijn voornamelijk actief tussen maart en oktober. De meeste tekenbeten worden in mei, juni en juli opgetekend, omdat het weer dan warmer is en er meer mensen de natuur in trekken.

Tekenbeet?

Vaak voelt men de teek niet kruipen op de huid. Een tekenbeet is dan ook pijnloos. Teken houden van warme (en dus niet goed zichtbare) plekjes, zoals knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels.

Je herkent een tekenbeet vooral door de aanwezigheid van de vastgehechte teek in de huid. Wanneer de teek nog niet volgezogen is, lijkt het op een donker puntje, sproetje of moedervlekje. Een volgezogen teek is groter en bolvorming. Wanneer de teek niet meer in de huid vastzit, is een tekenbeet niet meer te onderscheiden van bijvoorbeeld een muggenbeet.

Ga je wandelen? Inspecteer dan na het wandelen goed de oksels, liezen en hoofdhuid. Laat je hierbij desnoods helpen. Omdat het risico op infectie met de tijd stijgt, verwijder je een teek best op de eerste dag.

Hoe verwijder je een tekenbeet?

Teken1

Teken verwijder je het best met een tekenverwijderaar, die je kan kopen bij de apotheek.

  • Knijp een teek niet plat
  • Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether of olie. 
  • Verbrand een vastgehechte teek ook niet.
  • Draai niet aan een teek.

Na het verwijderen van de teek, ontsmet je de huid best met een waterig ontsmettingsmiddel of met alcohol en noteer je de dag van de beet. 

Ziek door een tekenbeet?

  • Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme kun je alleen oplopen wanneer je gebeten wordt door een besmette teek. Hoe langer een besmette teek aanwezig is op het lichaam, hoe groter de kans op een infectie. Niet alle teken zijn besmet met de Borrelia-bacterie die de  ziekte van Lyme veroorzaakt, naar schatting is dat ongeveer 1 op de 50 tekenbeten.

De ziekte van Lyme verloopt in verschillende fasen. Enkele dagen of zelfs weken na een tekenbeet verschijnt er een typische, rode huiduitslag rond de beet. Dit kan jeuken, maar is niet pijnlijk. Typisch is dat de roodheid uitbreidt en de vorm van een ring krijgt. Tijdens deze vroege fase kunnen er soms griepachtige klachten optreden, zoals vermoeidheid, algemeen ziektegevoel of lichte koorts. 

Als de infectie niet tijdig wordt opgemerkt en behandeld, kan de ziekte zich in een volgende fase verder in het lichaam verspreiden. Dan kan je maanden tot jaren later klachten krijgen, meestal ter hoogte van je zenuwen of gewrichten.

  • TBE

Word je besmet met het tekenencefalitis-virus, dan kan je een hersen(vlies)ontsteking krijgen na een tekenbeet.  Deze ziekte noemen we TBE.

In de eerste maand na de besmetting door het virus kunnen eveneens griepklachten opkomen, zoals hoofdpijn in combinatie met spier- en gewrichtspijn. Enkele mensen worden na enkele weken terug ziek.  In deze tweede fase krijgen ze hoge koorts, ernstige hoofdpijn en een ontsteking van de hersenen of het hersenvlies.

Wanneer naar de dokter?

Merk je symptomen (rode vlek of griepachtige symptomen) binnen de maand na een tekenbeet op, raadpleeg dan je huisarts. Zie je een rode ring rond de beet verschijnen (erythema migrans), neem ook dan zeker contact op met een arts!

teken2

Afdrukken E-mail