Gloednieuw NMR-toestel AZ Oudenaarde operationeel


AZ Oudenaarde kan van start met NMR-onderzoeken. Het agentschap Zorg en Gezondheid heeft de dienst magnetische resonantie tomograaf van het ziekenhuis erkend. Het nieuwe toestel werd in het voorjaar geïnstalleerd.

NMR staat voor Nucleaire Magnetische Resonantie, Nederlands voor MRI (Magnetic Resonance Imaging). Een NMR-scan maakt gebruik van een magnetisch veld en radiogolven om beelden van het lichaam te maken. Een NMR-scan is complementair aan de beeldvorming  door middel van RX,  CT-scan en echografie. De installatie van een NMR-toestel betekent een grote meerwaarde voor de kwaliteit en het aanbod van dienstverlening van de afdeling beeldvorming in AZ Oudenaarde. Magnetische resonantie draagt bij tot accuratere beeldvorming en geeft geen ioniserende straling.

Van bij de start van de verbouwingswerken werd op de dienst radiologie - medische beeldvorming reeds geïnvesteerd in de aanbouw van een nieuwe vleugel die volledig is ingericht voor de installatie van een NMR-toestel. Na de toekenning van de planningsvergunning in 2019, werd werk gemaakt van de aankoop en installatie van het toestel. In juni is het toestel operationeel.

 

Dhr. Stefaan Vercamer, voorzitter Raad van Bestuur:

“We hebben er heel lang moeten voor vechten, maar met dit ultramodern toestel kunnen we nu de patiënten in ons eigen ziekenhuis nog beter behandelen en zetten we opnieuw een belangrijke stap vooruit in de kwaliteit van de zorg.”

Foto NMR AZO

Dr. Thomas Vanden Berghe, diensthoofd Medische Beeldvorming:

“De verschuiving in de beeldvorming van CT naar NMR is een logische stap in het beschermen van patiënten, omdat NMR geen RX stralen geeft. Het is in vele gebieden van het lichaam ook superieur voor het opsporen van letsels, vooral van de weke weefsels zoals hersenen, ruggenmerg en gewrichten, maar evengoed voor preoperatief onderzoek van rectumtumoren en het opsporen en identificatie van letsels in bv. lever en pancreas. Met deze NMR, waarvan de voorbereidingen reeds in 2007 zijn gestart, beschikt AZ Oudenaarde over een zeer modern en volledig uitgerust park van apparaten voor Medische Beeldvorming en kan het ten volle zijn taak van regionaal ziekenhuis in de Vlaamse Ardennen opnemen.”

Afspraken

Afspraken voor een NMR-onderzoek kunnen gemaakt worden op de dienst Medische Beeldvorming op het speciaal hiervoor gereserveerd nummer 055/33 67 52.

Patiënten moeten vooraf een vragenlijst invullen om alle risico’s van het sterke magnetische veld te vermijden. Op de dienst wordt uitvoerig navraag gedaan over eerdere operaties, apparatuur zoals pacemakers, stimulatoren, implantaten en eventuele andere metaaldelen die niet in de NMR-scanner mogen.

Afdrukken E-mail