Hoe draag ik een mondmasker?


Patiënten en bezoekers dragen een mondmasker bij het betreden van het ziekenhuis. Waarom draag je een masker? Welk masker draag je best en hoe gebruik je het? 

In het ziekenhuis

In AZ Oudenaarde is het dragen van een mondmasker verplicht. Je draagt het masker niet alleen in de ziekenhuisgangen en wachtzalen, maar ook in een consultatieruimte of patiëntenkamer. 

Waarom draag je een masker?

Het dragen van een mondmasker doe je in de eerste plaats niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Omgekeerd ben jij ook beschermd als anderen rondom je een masker dragen.

Als je niest, hoest of praat, vliegen er druppels rond. Een mondmasker dat de neus en mond bedekt, houdt deze druppels tegen. Zo is er minder risico dat je iemand ziek maakt. Het masker zorgt er ook voor dat de druppels niet op oppervlakten vallen.

Welk masker draag ik best?

De FFP2 maskers zijn bedoeld voor de professionele zorgverleners. Besmette patiënten moeten vermijden om een masker met een ventiel te dragen, omdat deze maskers het virus niet tegen houden. Met een masker met een ventiel kunnen besmette mensen alsnog anderen besmetten. Meer nog, dergelijke maskers kunnen zelfs tot verdere verspreiding van het virus leiden, omdat druppels door het hoesten of niesten niet tegengehouden worden.

Voor persoonlijk gebruik kan je een stoffen mondmasker gebruiken dat gemaakt is volgens de specifieke richtlijnen. 

Viroloog Marc van Ranst geeft een duidelijke toelichting in dit filmpje:

Wat als ik geen masker heb?

Wie geen mondmasker heeft, kan een exemplaar aankopen voor één euro aan de ziekenhuisingang. Een dichtgeweven sjaal of bandana is een toegelaten alternatief voor een mondmasker.

Hoe draag ik het masker best?

Covid masker correct dragen   Was of ontsmet je handen.

   

   Neem het masker aan de elastieken of lintjes vast

   

    Zorg ervoor dat het masker zo goed mogelijk aansluit aan je gezicht
   Bedek je neus en mond

   Raak je gezicht niet aan als je een masker ophebt

 

Masker opzetten

Was je handen altijd grondig, of ontsmet ze eerst, alvorens je het masker opzet. Raak enkel de elastieken of lintjes aan.

Zorg ervoor dat het masker zo goed mogelijk aansluit aan je gezicht. Bedek je neus, mond en kin.

Tip voor zelfgemaakte maskers met twee elastieken of linten:

Tip voor chirurgische maskers met oorelastieken:

Masker dragen

Masker afzetten

Twitter Algemeen masker dragen

Hoe bewaar ik het masker best?

Hoe lang draag ik een masker?

Je kan een mondmasker 8 uur lang dragen of 4 uur bij intensief gebruik (bv. als je veel praat). Is je masker vochtig of zichtbaar vuil? Vervang het dan sneller.

Hoe was ik een stoffen masker?

Chirurgische maskers werp je weg na gebruik.

Stoffen mondmaskers was je met wasmiddel in de wasmachine op 60°. Je kan ze ook koken in een kookpot die enkel hiervoor gebruikt wordt. Wanneer je het masker op een te lage temperatuur wast, bijvoorbeeld door te wassen met de hand, moet je het daarna op hoge temperatuur strijken.

Was je handen grondig nadat je een vuil masker hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het in de wasmachine te plaatsen.

Tip: Het masker moet helemaal droog zijn voor je het opnieuw kan gebruiken. 

Bronnen:

Afdrukken