Hoe draag ik een mondmasker?


Patiënten en bezoekers dragen een mondmasker bij het betreden van het ziekenhuis. Waarom draag je een masker? Welk masker draag je best en hoe draag je dit? 

Waarom draag je een masker?

Het dragen van een mondmasker doe je in de eerste plaats niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Omgekeerd ben jij ook beschermd als anderen rondom je een masker dragen.

Welk masker draag ik best?

De FFP2 maskers zijn bedoeld voor de professionele zorgverleners. Besmette patiënten moeten vermijden om een masker met een ventiel te dragen, omdat deze maskers het virus niet tegen houden. Met een masker met een ventiel kunnen besmette mensen alsnog anderen besmetten. Meer nog, dergelijke maskers kunnen zelfs tot verdere verspreiding van het virus leiden, omdat druppels door het hoesten of niesten niet tegengehouden worden.

Voor persoonlijk gebruik en als hulpmiddel bij de versoepeling van de maatregelen kan je een stoffen mondmasker gebruiken dat gemaakt is volgens de specifieke richtlijnen. 

Marc van Ranst geeft een duidelijke toelichting in dit filmpje:

 

Wat als ik geen masker heb?

Wie geen mondmasker heeft, kan een exemplaar aankopen voor één euro aan de ziekenhuisingang. Een dichtgeweven sjaal of bandana is een toegelaten alternatief voor een mondmasker.

Hoe draag ik het masker best?

Covid masker correct dragen   Was of ontsmet je handen.

   

   Neem het masker aan de elastieken of lintjes vast

   

    Zorg ervoor dat het masker zo goed mogelijk aansluit aan je gezicht
   Bedek je neus en mond

   Raak je gezicht niet aan als je een masker ophebt

 

 

Bronnen:

Afdrukken E-mail