Hoe draag ik een mondmasker?


Patiënten en bezoekers dragen een mondmasker bij het betreden van het ziekenhuis. Waarom draag je een masker? Welk masker draag je best en hoe gebruik je het? 

In het ziekenhuis

In AZ Oudenaarde is het dragen van een mondmasker verplicht. Je draagt het masker niet alleen in de ziekenhuisgangen en wachtzalen, maar ook in een consultatieruimte of patiëntenkamer. 

Waarom draag je een masker?

Het dragen van een mondmasker doe je in de eerste plaats niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen. Omgekeerd ben jij ook beschermd als anderen rondom je een masker dragen.

Als je niest, hoest of praat, vliegen er druppels rond. Een mondmasker dat de neus en mond bedekt, houdt deze druppels tegen. Zo is er minder risico dat je iemand ziek maakt. Het masker zorgt er ook voor dat de druppels niet op oppervlakten vallen.

Welk masker draag ik best?

De FFP2 maskers zijn bedoeld voor de professionele zorgverleners. Besmette patiënten moeten vermijden om een masker met een ventiel te dragen, omdat deze maskers het virus niet tegen houden. Met een masker met een ventiel kunnen besmette mensen alsnog anderen besmetten. Meer nog, dergelijke maskers kunnen zelfs tot verdere verspreiding van het virus leiden, omdat druppels door het hoesten of niesten niet tegengehouden worden.

Voor persoonlijk gebruik kan je een stoffen mondmasker gebruiken dat gemaakt is volgens de specifieke richtlijnen. 

Viroloog Marc van Ranst geeft een duidelijke toelichting in dit filmpje:

Wat als ik geen masker heb?

Wie geen mondmasker heeft, kan een exemplaar aankopen voor één euro aan de ziekenhuisingang. Een dichtgeweven sjaal of bandana is een toegelaten alternatief voor een mondmasker.

Hoe draag ik het masker best?

Covid masker correct dragen   Was of ontsmet je handen.

   

   Neem het masker aan de elastieken of lintjes vast

   

    Zorg ervoor dat het masker zo goed mogelijk aansluit aan je gezicht
   Bedek je neus en mond

   Raak je gezicht niet aan als je een masker ophebt

 

Masker opzetten

Was je handen altijd grondig, of ontsmet ze eerst, alvorens je het masker opzet. Raak enkel de elastieken of lintjes aan.

Zorg ervoor dat het masker zo goed mogelijk aansluit aan je gezicht. Bedek je neus, mond en kin.

Tip voor zelfgemaakte maskers met twee elastieken of linten:

 • Maak eerst het bovenste elastiek of lint vast en zet het masker dan goed vast op je neus. Bedek nu je mond en kin en knoop het onderste lint vast.

Tip voor chirurgische maskers met oorelastieken:

 • Zet het masker goed vast op je neus en haak de elastieken achter je oren. Bedek nu je mond en kin en knoop het onderste lint vast.

Masker dragen

 • Zit je masker goed? Raak het nu zo weinig mogelijk aan.
 • Glijdt het masker af of is het nog niet goed bevestigd, raak dan enkel de zijkanten aan om het goed te zetten.
 • Vermijd het masker veel op- en af te zetten, zo hoef je het niet telkens aan te raken.

Masker afzetten

 • Raak enkel de elastieken of lintjes aan om je mondmasker af te zetten.
 • Was daarna grondig je handen.
 • Als je het masker slechts even moet afzetten (bijvoorbeeld om te drinken), berg het dan weg in een papieren of stoffen zakje of in een envelop. Laat het niet rond je nek hangen of steek het niet zomaar in je tas of broekzak.

Twitter Algemeen masker dragen

Hoe bewaar ik het masker best?

 • Berg het masker netjes op en steek het nooit zomaar in je handtas of je broekzak.
 • Gebruikte maskers bewaar je bij voorkeur in een gesloten stoffen zak (die je samen met het masker wast) of een papieren zakje. Plastic is niet aan te raden, omdat het virus zo langer kan overleven. Bovendien riskeer je schimmelvorming als je een vochtig masker in een plastic zakje bewaart.
 • Raak het masker nooit aan de binnenkant aan.
 • Stop je masker niet in de diepvries of koelkast. Dit doodt het virus niet en je riskeert de voedingsmiddelen in de koelkast te besmetten.

Hoe lang draag ik een masker?

Je kan een mondmasker 8 uur lang dragen of 4 uur bij intensief gebruik (bv. als je veel praat). Is je masker vochtig of zichtbaar vuil? Vervang het dan sneller.

Hoe was ik een stoffen masker?

Chirurgische maskers werp je weg na gebruik.

Stoffen mondmaskers was je met wasmiddel in de wasmachine op 60°. Je kan ze ook koken in een kookpot die enkel hiervoor gebruikt wordt. Wanneer je het masker op een te lage temperatuur wast, bijvoorbeeld door te wassen met de hand, moet je het daarna op hoge temperatuur strijken.

Was je handen grondig nadat je een vuil masker hebt aangeraakt, bijvoorbeeld om het in de wasmachine te plaatsen.

Tip: Het masker moet helemaal droog zijn voor je het opnieuw kan gebruiken. 

Bronnen:

Afdrukken E-mail