Corona-maatregelen: UPDATE


Net als in de andere ziekenhuizen, worden ook in AZ Oudenaarde patiënten opgenomen met verdenking van besmetting met het coronavirus.

We hebben hiervoor alle nodige schikkingen getroffen, zowel voor de zorgmedewerkers als voor de patiënten. Patiënten worden in de beste omstandigheden gemonitord.

De situatie is onder controle en wordt van dag tot dag opgevolgd.

Dit nieuwsbericht somt alle preventieve maatregelen op en wordt frequent aangepast.

Annulatie van geplande raadplegingen en ingrepen

De overheid heeft dwingende maatregelen opgelegd aan de ziekenhuizen en heeft beslist dat alle niet dringende consultaties en ingrepen moeten worden geannuleerd. Heeft u een afspraak gemaakt via www.afspraken.be die niet dringend is? Annuleer deze dan zelf.

Alle dringende zorg en noodzakelijke consultaties, behandelingen, onderzoeken en ingrepen gaan wel door.

Voel je je ziek? Wat moet je doen?

Opkomende hoest / keelpijn / verkoudheid / spierpijnen / hoofdpijn:

 1. Bel je huisarts. Die zal telefonisch inschatten hoe ziek je bent  en of je tot een mogelijke risicogroep behoort.
 2. Coronaconsultatie: als je een risicopatiënt bent, of indien de symptomen verslechteren, kan je huisarts je doorverwijzen naar het triagecentrum De Meerspoort (zie hieronder).
 3. Ziekenhuisconsultatie: gebeurt enkel op verwijzing van de huisarts of na Coronaconsultatie. 

Bellen naar de huisarts is de eerste stap !

Triagecentrum

Op aansturen van de veiligheidscel van de politiezone, en in samenwerking  met OVO, de Oudenaardse Vereniging van Omnipractici, wordt een triagecentrum ingericht in de modulaire bouw achter het Sociaal Huis in de Meerspoort. Dit om de controle op corona te structureren en het ziekenhuis niet nodeloos te belasten.

Het triagesysteem werkt uitsluitend op verwijzing: als je je ziek voelt, bel je steeds naar je huisarts. Die zal na een telefonische consultatie beslissen of je thuis moet blijven of toch best ter controle naar het triagecentrum gaat. Je kan er dus niet rechtstreeks naartoe, enkel na doorverwijzing en afspraak door eigen huisarts of spoed.

Naar Spoed? Breng een medicatielijst mee!

Moet je naar het ziekenhuis? Breng een medicatielijst mee met het overzicht van welke medicatie je thuis neemt en wanneer je deze inneemt. De artsen hebben deze informatie nodig om de behandeling maximaal te kunnen afstemmen op uw persoonlijke situatie. Hou deze lijst nu al up-to-date, zodat u voorbereid bent. Zo verliezen we geen kostbare tijd.

BEZOEKVERBOD

Om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, is een bezoekverbod ingesteld. De toegangen tot de afdelingen worden gesloten.

 Volgende uitzonderingsmaatregelen zijn voorzien:

 • Bezoek is toegelaten op de volgende afdelingen
  • Materniteit: de partner (geen kinderen) -> mag aanwezig zijn bij de bevalling.  Nadien:
   • blijft hij/zij ofwel tot het einde van het verblijf in het ziekenhuis.
   • keert hij/zij terug naar huis en kan dan niet meer toegelaten worden tot de afdeling.
  • Kindergeneeskunde/neonatologie: 1 ouder aanwezig bij opname. Nadien:
   • Blijft hij/zij ofwel tot het einde van het verblijf in het ziekenhuis.
   • Keert hij/zij terug naar huis en kan dan niet meer toegelaten worden tot de afdeling.
  • Dagziekenhuizen: 1 begeleider tot in de wachtzaal
  • Palliatieve zorgen
   • Bezoek wordt drie keer per week toegestaan: maandag, woensdag en vrijdag, tussen 14u00 en 19u00.
   • Op vertoon van attest van het Palliatief supportteam (uitzondering voor terminale patiënten)
   • Enkel familie eerste graad, bezoek komt aan als groep en vertrekt ook samen
   • De duur van het bezoek wordt beperkt tot 20 minuten.
  • Polikliniek: bij voorkeur geen begeleider, maximaal 1 persoon in geval assistentie van de patiënt absoluut noodzakelijk is
 • In elk geval geldt te allen tijde toegangsverbod voor zieke bezoekers.

ONTSLAG VAN PATIENTEN

Het ontslag van patiënten zal plaatsvinden middels een ontslaglounge. Familie/mantelzorgers spreken hiervoor verder telefonisch af met de afdeling. De ontslagen worden op weekdagen georganiseerd vóór 18u.

Regeling cafetaria

Ingevolge de richtlijnen van de overheid met betrekking tot het coronavirus is de cafetaria van AZ Oudenaarde vanaf 14 maart 2020 gesloten ! De cafetaria zal voor externen enkel toegankelijk zijn voor het ophalen van patiënten. Ook de winkel aan het onthaal van AZ Oudenaarde is gesloten.

Ophalen en levering van linnengoed

Voor familie/mantelzorgers van opgenomen patiënten worden op dinsdag en vrijdag telkens twee afhaal- en levermomenten voorzien. Deze regeling gaat in vanaf 17 maart.

De afhaal- en levermomenten vinden plaats in de ochtend van 08u00 tot 9u00 en in de avond van 19u00 tot 20u00.

Leveringsplaats is de dienstingang gelegen naast de garage van de spoedafdeling. De werkwijze is als volgt:

 • De familie of de mantelzorger spreekt telefonisch af met de afdeling wanneer het linnen opgehaald en/of geleverd wordt.
 • De familie of de mantelzorger haalt de zak met vuil linnengoed op en ontvangt op hetzelfde moment een zak om proper linnengoed aan te leveren.
 • De logistiek medewerker staat in voor de ophaling en levering op de kamer.

Bij de opstart van deze regeling evenals bij dringende omstandigheden kan met de afdeling afgesproken worden om proper linnengoed af te geven aan het onthaal tijdens de openingsuren. De levering dient voorzien te worden van naam en geboortedatum.

Medicatie afhalen

De patiënt moet voor afhaling van geneesmiddelen in de ziekenhuisapotheek aanbellen aan de achterdeur in plaats van aan de voordeur. Volg daarvoor de bordjes ‘leveringen apotheek’. Na aanbellen komt een apotheekmedewerker de deur openen om het voorschrift in ontvangst te nemen en de medicatie te halen. Zie ook het vragendocument!

Algemeen informatienummer

Familie, mantelzorgers en/of bezoekers met vragen over de zorg voor hun familielid of verwanten kunnen terecht op een algemeen informatienummer: 055 33 60 00 of via e-mail op Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.. De telefoonlijn wordt bemand op weekdagen tussen 08u00 en 16u00, het e-mailadres wordt continu opgevolgd.

We verzamelen ook alle vragen in een document met vragen en antwoorden. Dit document wordt regelmatig bijgewerkt. Mogelijk vindt u hier het antwoord op uw vraag.

Voor algemene vragen over COVID-19 kan u nog steeds terecht op het gratis nummer: 0800/14689 of mail naar: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Steun bieden

Wat is de impact van het Coronavirus op AZ Oudenaarde?

In de wereldwijde strijd tegen het coronavirus staan ziekenhuizen in de vuurlinie van de strijd. Dit brengt niet enkel een toegenomen werkdruk voor zorgverleners en ziekenhuismedewerkers met zich mee, maar ook financiële verliezen. Inkomsten gaan verloren omdat niet-noodzakelijke consultaties en behandelingen niet langer plaatsvinden, maar tegelijkertijd zijn extra investeringen op vlak van infrastructuur en materialen broodnodig voor de veiligheid van medewerkers en patiënten.

Hoe kan je ons helpen?

Sinds de uitbraak van de coronacrisis hebben we al heel wat hartverwarmende steunbetuigingen en ook schenkingen ontvangen. Uit naam van de directie en alle medewerkers willen we iedereen daarvoor ook hartelijk bedanken. Wil jij ook graag helpen? Dit kan op verschillende manieren.

Beschermmateriaal

Om zowel onze medewerkers als patiënten te beschermen, hebben wij veel materiaal nodig: mondmaskers, handschoenen, isolatiejassen, … Gelukkig zijn er onder de vorm van schenkingen van bedrijven en dankzij de steun van stik- en naaiers al wat reserves aangelegd, maar een tekort aan beschermende maatregelen blijft nakend. Jouw steun helpt om ervoor te zorgen dat onze voorraad niet uitgeput raakt.

Wil je ons helpen door het schenken van beschermmateriaal? Stuur dan een mailtje naar het mailadres Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

Wil je zelf mondmaskers naaien? We hebben hiervoor wat materiaal beschikbaar, alsook een patroon voor maskers die voldoende bescherming bieden. Neem daarvoor contact op met het algemeen secretariaat: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien..

Virtuele troost

 • Een woordje van troost doet al veel. Stuur ons gerust een berichtje via ons Facebookkanaal: facebook.com/azoudenaarde. We verzamelen alle steunbetuigingen.
 • #videovanuitjekot: Heb jij een familielid, vriend of kennis die gehospitaliseerd is en die je omwille van de Coronamaatregelen niet kan bezoeken? Maak een korte videoboodschap en stuur deze door via een privé-bericht naar Communicatie AZ Oudenaarde of naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.. We monteren alle videoboodschappen aan elkaar en vertonen ze als één film op de patiëntenkamers. Onze patiënten kunnen deze boodschappen van het thuisfront dan daar bekijken. Afhankelijk van het aantal ingestuurde videoboodschappen, zullen deze op regelmatige tijdstippen worden vernieuwd op het tv-kanaal.
  • Tips: Hou het kort (max. 30 seconden lang)
  • Vermijd té persoonlijke boodschappen (iedereen kijkt mee)
  • Omwille van de privacy: geef geen kamernummer of familienaam van de patiënt door, enkel de voornaam
  • PS: laat ons ook weten of je filmpje ook op Facebook getoond mag worden, we delen de compilatie ook graag daar!

Eten en drinken

Met het oog op de voedselveiligheid aanvaarden we geen huisbereide maaltijden of dranken. Producten in fabrieksverpakking met een langere houdbaarheidsdatum aanvaarden we wel graag. Stuur een mailtje naar Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien., we nemen dan contact op voor praktische afspraken omtrent de levering.

 

Laatste wijziging:
 • Tekstbericht website: 7 april 2020
 • Veelgestelde vragen: 2 april 2020

Afdrukken E-mail