Innovatie op de dienst MKA: AMSJI-implantaat


Sinds september 2018 is dr. Bjorn De Neef gestart met het plaatsen van AMSJI-implantaten. Dit is een relatief nieuw concept, wereldwijd werden nog maar een dertigtal dergelijke implantaten geplaatst. De dienst MKA van AZ Oudenaarde is na het UZ Brussel het centrum waar het meest van deze implantaten geplaatst werden.

 Bij patiënten met perfect gezond kaakbot vormt het plaatsen van klassieke titanium wortelimplantaten geen probleem. Als er voldoende bot aanwezig is, is een vastzittend kunstgebit of brugwerk op deze implantaten een goede oplossing. Als het kaakbot waarin de tanden staan echter sterk teruggetrokken is, kan het plaatsen van implantaten een probleem zijn.

Het "Additively Manufactured Subperiosteal Jaw Implant" of kortweg “AMSJI” is een elegant alternatief. De arts-specialist maakt een CT-scan van de kaak, waarna het implantaat op maat gemaakt wordt via een 3D-printer. De schroeven van het implantaat worden in het bot van het jukbeen geplaatst.

AMSJI 1

Visueel beeld van het implantaat (foto verkregen via CADskills)

De operatie kan worden uitgevoerd onder algemene of lokale verdoving en duurt slechts een 2-tal uur. Dit omdat de implantaten van AMSJI perfect op het kaakbot van de patiënt passen. De patiënt keert terug naar huis met een tijdelijk functioneel gebit en een stralende lach, in één enkele sessie.

AMSJI 2

AMSJI 3

Visueel beeld van het implantaat (foto verkregen via CADskills).
Na plaatsing van het implantaat is enkel het tandgedeelte zichtbaar.

Na twee maanden wordt de tijdelijke prothese vervangen door een definitief implantaat, vast of uitneembaar. Reeds 4 patiënten ondergingen deze behandeling al met succes, intussen zijn er opnieuw enkele patiënten gestart met de voorbereiding op hun operatie.

Afdrukken E-mail