Gespecialiseerde wondzorg voor opgenomen en ambulante patiënten


Sinds eind 2018 is er in het ziekenhuis een gespecialiseerd wondzorgteam actief. Voor de opgenomen patiënten is er een wekelijkse wondtoer. De ambulante patiënten worden gezien op de wondraadpleging, die de vroegere diabetische voetkliniek vervangt.

Beide initiatieven beogen een multidisciplinaire aanpak van chronische of moeilijke wonden. Elke patiënt met een slecht of niet genezende wonde komt in aanmerking. Diabetes is hierbij geen voorwaarde. Voor opgenomen patiënten wordt meestal advies gevraagd door de behandelend specialist of verpleegkundige van de afdeling. Voor ambulante patiënten kan de huisarts een afspraak maken. Patiënten kunnen niet zelf boeken in deze agenda. Het is de bedoeling de adviezen te concentreren op de wekelijkse toer en de wondzorgraadpleging, maar indien nodig worden patiënten ook hierbuiten gezien.

Op de wondzorgtoer (donderdagochtend) beoordelen de vaatchirurg en wondzorgverpleegkundige samen de problematische wonden op de afdelingen. Op de wondraadpleging (donderdagvoormiddag) worden ze bijgestaan door een podologe. De patiënt wordt dus simultaan gezien door ten minste drie zorgverleners, en betaalt één consultatie. Indien nodig komen ook andere betrokken specialisten (Endocrinologie, Orthopedie, Plastische Heelkunde, Dermatologie…) of de orthopedisch technieker bij de patiënt voor advies.

Deze zorg is gebaseerd op het principe dat wondzorg bij uitstek multidisciplinair is. Het wondzorgteam wil met deze initiatieven extra ondersteuning bieden aan de eerste lijn, om samen wonden sneller te laten genezen!

wondzorgtoer

V.l.n.r. : Stefanie Van Heuverswijn (coördinator poli en wondzorgverpleegkundige), Vicky Spileers (wondzorgspecialiste voor opgenomen patiënten), dr. Jan Bontinck (thorax- en vaatheelkunde) en mevr. Griet Brusselman (podologe).

Afdrukken E-mail