Kindvriendelijk beleid op de Spoedafdeling: POC-testen en LAT-gel


Met point-of-care testen (POC-testen) kunnen medewerkers van de spoeddienst testen uitvoeren buiten het laboratorium om urgente pathologieën sneller uit te sluiten. Het voordeel hiervan is dat er niet gewacht moet worden op laboresultaten, waardoor de doorstroomtijd voor patiënten vermindert.

De spoeddienst kan POC-testen uitvoeren voor CRP-bepaling (testen op de aanwezigheid van een ontsteking in het bloed), troponine (parameter voor afbraak van de hartspier), of D-dimeer (ter uitsluiting van een trombose). Naast een verlaging van de wachttijd is een ander voordeel dat er minder beeldvorming nodig is, omdat de POC-testen bepaalde pathologieën snel kunnen uitsluiten.


De CRP-bepaling kadert ook in het kindvriendelijk beleid op de spoedafdeling: de test wordt afgenomen door een vingerprik en is nagenoeg pijnloos. Om angst en pijn te verlichten bij kinderen op Spoed wordt sinds kort ook een verdovende LAT-gel® (lidocaïne 4%, adrenaline 0,1%, tetracaïne 0,5%) gebruikt. Dankzij de zalf zijn geen verdovende injecties meer nodig voor bv. het hechten van schaaf- en snijwonden.

 

Afdrukken E-mail