Dag van de handhygiëne: sensibilisatie van medewerkers


Een goede handhygiëne is voor een zorgverlener onontbeerlijk bij het verlenen van kwalitatieve zorgverlening. De dienst ziekenhuishygiëne verzorgt dan ook regelmatig opleidingen en sensibilisatiemomenten over handhygiëne en infectiepreventie.

 Tijdens opleidingen ziekenhuishygiëne wordt de juiste techniek voor handontsmetting aangeleerd. De proef wordt op de som genomen door middel van UV-licht. Onder een UV-lamp wordt snel duidelijk welke delen van de hand nog niet voldoende ontsmet zijn.

HH Foto 1  

HH foto 2

Bij dit voorbeeld werden de handen niet goed ontsmet.              

HH foto 3

Na ontsmetten lichten de handen volledig op onder de lamp.

Een andere manier om de techniek van handontsmetting te testen, is door middel van petrischaaltjes met kweekbodems. We nemen voor en na de handontsmetting een staaltje en laten  de schaaltjes in het labo kweken in de broedkast. Het verschil tussen een goede en een slechte handontsmetting is al snel heel duidelijk!

HH foto 4  HH foto 5

HH foto 6  HH foto 7

Zo zou het resultaat er moeten uitzien na een perfecte handontsmetting (in het bovenste schaaltje zie je de vingerafdrukken vóór de handontsmetting, in het onderste schaaltje zijn ze niet meer zichtbaar):

HH foto 8

Afdrukken E-mail