Ziekenhuishygiëne


De dienst ziekenhuishygiëne heeft als doel infecties binnen het ziekenhuis te voorkomen of tot een minimum te verminderen.
Er zijn vele bacteriën waar wij allemaal in het dagelijkse leven mee in contact komen en die doorgaans geen ziekte veroorzaken. Jammer genoeg kan een ziekte, een ongeval, het ondergaan van een ingreep of een ziekenhuisopname uw immuunsysteem voor een tijdje verzwakken en dat maakt u vatbaarder voor besmetting.

Het elimineren of verminderen van besmettingen gebeurt onder meer aan de hand van preventief onderzoek naar dragerschap van multiresistente kiemen vaak gekend onder de naam ziekenhuisbacterie. Daarom zal mogelijk bij u deze bacterie worden opgespoord waarbij, door middel van een wattenstaafje op verschillende plaatsen van het lichaam, een staaltje wordt genomen. Indien iemand drager blijkt te zijn van de ziekenhuisbacterie, dan wordt hiervoor een behandeling ingesteld en nemen gezondheidswerkers voorzorgen zoals handschoenen, een schort en een masker om te vermijden dat de ziekenhuisbacterie ook bij andere patiënten terecht komt.
Ook u kan bijdragen om het risico op een infectie te beperken. Wij zouden u willen vragen om ons te helpen dit doel te bereiken door de volgende punten na te leven:

  • Neem vóór een geplande opname een uitgebreide douche of lang bad en was u zorgvuldig met een zachte zeep. Besteed bijzondere aandacht aan de huidplooien zoals de oksels, liezen, navel en bilnaad en ook aan de ruimte tussen uw tenen. Besteed aandacht aan mond- en tandhygiëne: poets uw tanden. Knip uw vinger en teennagels (verwijder nagellak) en was uw haar. Trek propere kledij en ondergoed aan. Deze hygiënemaatregelen zullen preventief helpen tegen het binnenkomen van ongewenste bacteriën en tegen complicaties tijdens uw herstel.
  • Wees niet verlegen om aan om het even welke gezondheidszorgwerker die u bezoekt te vragen of de handen werden gewassen of ontsmet alvorens u te behandelen of te onderzoeken. Gezondheidswerkers kunnen hun handen gewassen of ontsmet hebben in een andere ruimte alvorens u te komen zien.
  • Vraag elk van uw bezoekers om handalcohol te gebruiken bij het betreden en verlaten van de afdeling. Handalcohol is op elke afdeling beschikbaar. Dit kan een grote meerwaarde betekenen in de preventie van infectieverspreiding.

Contact

Arts Ziekenhuishygiëne
Dr Peter Ghys

Verpleegkundig ziekenhuishygiënist
Saskia De Keyser
Tel: 055 33 66 62
email: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.